fbpx

Waarom iedere projectmanager zou moeten tekenen

Waarom iedere projectmanager zou moeten tekenen

 

 

 

Met dank voor deze bijdrage, geschreven door Rachel Levi.

 

Iedereen die aan projecten werkt kent het belang van plannen maken. Hier gaat veel aandacht naar uit. Doelen worden beschreven, begrotingen opgesteld. Maar het project vervolgens uitvoeren is vaak weerbarstiger. De waan van de dag haalt ons in, de ideeën over de aanpak verschillen en ineens blijken er meer beslissers en belanghebbenden dan gedacht.

In dit artikel ga ik je uitnodigen om verbeeldingskracht te betrekken in je project en te ervaren hoe dit bijdraagt aan succes.                                                        

Bron: Rachel Levi, Huis van Verbeelding.

 

Van abstract naar concreet 

Zoals Steven Covey zei: Begin met het eind voor ogen. Ik zou daar aan willen toevoegen: begin met een concreet beeld voor ogen. Dit is dé grote valkuil in iedere organisatie en in ieder project. Er gaat veel aandacht uit naar een missie en visie.
Maar deze worden vaak hoog over en abstract geformuleerd. De directie vertrouwt erop dat dit grotere plaatje helpt om op koers te blijven. Maar men vergeet dat abstracte woorden horen en het grotere plaatje zien twee verschillende dingen zijn.

Het is net of de directie van het bedrijf in een helikopter zit, hoog over vliegt en de medewerkers toeroept: kom in beweging! Jullie weten toch waar we naar toe gaan? Maar de medewerkers blijven staan waar ze staan. En doen wat ze altijd al deden, zodat ze krijgen wat ze altijd al kregen. Voor projectmanagement geldt precies hetzelfde.

Het is van belang dat alle projectgroepleden, beslissers en belanghebbenden een gedeeld beeld hebben van de gewenste situatie. Onze ziel denkt in beelden. Zien we het voor ons, dan kunnen we erin geloven. Geloven we erin? Dan hebben we een reden om in beweging te komen.

 

Bron: Rachel Levi, Huis van Verbeelding.

 

Tekenen voor betere communicatie

Juist omdat we van nature in beelden denken kun je in je werk als projectmanager slim gebruik maken van visuele werkvormen. Door middel van tekeningen kun je inzichtelijk maken wat de kloof is tussen de huidige en gewenste situatie, kun je het jaarplan uittekenen, zodat iedereen voor zich ziet wat er gaat gebeuren en kun je de urgentie van de probleemstelling voelbaar maken in verhalen die tot de verbeelding spreken.

 

Inspireren versus informeren

Werken met tekeningen zorgt ervoor dat je stopt met informeren en een beroep doet op de verbeeldingskracht van je collega’s. In werksituaties doen we al gauw een beroep te doen op het logische, taakgerichte brein. Door beeldend te werken wordt ook de rechterhersenhelft geprikkeld. Daar waar inspiratie ontstaat, waar ons talent voor communicatie zit, waardoor we beeldend kunnen vertellen, en waar passie en bevlogenheid wordt aangesproken.

 

Uiteraard is het een wisselwerking. We prikkelen de verbeelding om in een inspiratiestroom te komen en vertalen die beelden vervolgens weer in logische, praktische acties. Ons rationele brein doet nog steeds mee.

 

Bron: Rachel Levi, Huis van Verbeelding.

 

Zakelijk tekenen in opmars

Tekenen in je werk voelt misschien in eerste instantie onwennig. Maar het is heel snel te leren. In steeds meer organisaties wordt zakelijk tekenen omarmd als waardevol instrument om in te zetten. Als je je zorgen maakt om de kwaliteit van je tekeningen, wil ik je een belangrijke tip geven. Zie het tekenen in je werk niet als creatieve uiting. Het hoeft niet mooi te zijn, of aan artistieke standaarden te voldoen. Je tekent niet om kunst te creëren, je tekent om je boodschap te verhelderen, je ideeën toe te lichten, overzicht te scheppen en beter samen te werken. Mooi is daar ondergeschikt aan.

Met eenvoudige vormen, stokpoppetjes, kaders en pijlen kun je al heel veel duidelijk maken. En dat? Dat kan iedereen!

 

 

 

Mijn naam is Rachel Levi – Huis van Verbeelding. Creatieve wervelwind en auteur van het boek Tekenen tijdens de Vergadering: DOEN! Ik pas niet in een hokje. Dat zou ook gek zijn, want ik heb ook niet één talent, één idee, één droom, of één passie. Ik ben een wandelend creatief brein, een schepper in hart en nieren. Toen ik nog in loondienst werkte sloeg de verveling in iedere baan snel toe. Ik moest altijd een stukje van mezelf thuislaten, kon alleen inzetten wat ik functioneel voor die baan nodig had. Het ondernemerschap geeft mij nu de vrijheid en ruimte die ik nodig had om geïnspireerd te leven en werken. Ik noemde mijn bedrijf ‘Huis van Verbeelding’, de plek waar álles mogelijk is. Inmiddels creëer ik magische momenten binnen én buiten de muren van Huis van Verbeelding. Ik ben het levende bewijs dat je steeds weer de mogelijkheid hebt jezelf opnieuw uit te vinden en te ontwikkelen.

 

 

Leave a commentWaarom iedere (project)manager zou moeten tekenen - Tekenen voor succes - Huis van Verbeelding

9 maanden ago

[…] eerdere versie van dit artikel verscheen in een gastblog die Rachel […]

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

DutchEnglish