fbpx

Vertrouwen bouwen in je team

Vertrouwen bouwen in je team

Maike van Meulen - 15/07/2019 - Vertrouwen voor projectsucces

Creëer kwetsbaarheid voor vertrouwen

Kwetsbaarheid verandert de dynamiek van het projectteam direct en draagt bij tot een verhoogd vertrouwen en succes. Het is een van de meest benodigde en krachtige facet voor een goed functionerend team. Kwetsbaar kunnen zijn. Het gaat hierbij om tegen elkaar te kunnen zeggen:

  • Jij bent hier beter in dan ik dat ben; zou je mij kunnen helpen?
  • Ik weet eigenlijk niet goed hoe dit werkt.
  • Ik loop hier tegenaan.

Als een teamlid niet kwetsbaar durft te zijn dan is dit iets besmettelijks qua gedrag wat zijn doorwerking kent naar de andere teamleden toe. Het tast als gevolg de performance aan voor het creëren van projectsucces. Om kwetsbaarheid te stimuleren is het de leider die als eerste kwetsbaarheid moet laten zien. Is dit niet aanwezig bij de leider of denk je daarvan afhankelijk te zijn? Laat dan je eigen kwetsbaarheid zien vanuit het dicht bij jezelf staan en zijn. Want als jij je kwetsbaarheid laat zien door het zijn van jezelf, dan werkt dit ook besmettelijk door op de andere teamleden.

 

Zelfinzicht en comfortabel zijn met jezelf

Daarnaast is het goed om te weten dat je iemand niet kunt vertrouwen als de persoon zelf niet weet wie hij of zij is of zich niet comfortabel voelt met zichzelf.

 

Patrick Lencioni

Kijk ook eens onderstaand interessante filmpje van de wereldberoemde Patrick Lencioni over The Five Dysfunctions of a Team:

 

 

En nu?

Gaan deze inzichten je helpen wanneer je te maken krijgt met het niet kwetsbaar zijn van een teamlid? Heb jij hier mee te maken gehad? Ik ben heel benieuwd hoe je dat hebt aangepakt vanuit je kwetsbaarheid.

 

 

De Creatie Academy is het platform om vooraanstaand te blijven voor het creëren van jouw projectsucces. Oprichter Maike van Meulen bewerkstelligd dit met praktische tips en inzichten via de Hunting on Project Stories Podcast van de Benelux maar ook met artikelen omtrent projectsucces, met coaching op de werkvloer en met het Future Proof Projectmanagement Festival.

Leave a commentThis error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

DutchEnglish