fbpx

Projectsucces in de USA – met CEO Mike Mossel

Projectsucces in de USA – met CEO Mike Mossel

Iedere vrijdag publiceer ik de Hunting on Project Stories Podcast met bijbehorend artikel voor jou. Met als doel; het creëren van een podium, het delen van de meest mooie, leuke, ludieke projectverhalen, het delen van elkaars kennis en om vooral te genieten van al het moois wat er in Nederland zich afspeelt. Door jullie massale aanmeldingen heb ik nu 134 aanvragen mogen ontvangen voor interviews, heb ik 54 mensen inmiddels gesproken en 28 podcasts ingepland staan. Dank jullie wel hiervoor. Met dit keer de projectverhalen van CEO Mike Mossel.

 

 

Over CEO Mike Mossel

drs. Maike van Meulen in gesprek met CEO Mike Mossel, Dutch Lions Capital Group USA LLC

Mike Mossel voetbalde als prof bij clubs in Nederland (RBC Roosendaal), Belgie (KFC Turnhout) en de USA . Na het afronden van zijn studie Sport Management bij Xavier University in Cincinnati (OHIO, USA) werkte hij bij o.a. Yacht (Accountmanager en Commercieel Manager), Nightowls International Football Leagues (Manager Nederland), Pieterman Trainingen (Trainer) en Avans+ (Marktmanager Industrie en Bouw en Marketing Relations Manager).

Mike is mede oprichter en eigenaar van de eerste Nederlandse profvoetbalclub in de USA, de Dutch Lions FC als onderdeel van de Dutch Lions Capital Group USA LLC die in 2009 is opgericht.  Een grote ambitie, waarbij miljoenen investeringen werden gevraagd, kwam tot uitvoering midden in de financieel crisis. Dit vereist een ongekende portie lef en durf. Met deze eigenschappen, deze attitude, bovenop zijn prettige persoonlijkheid, kun je luisteren naar deze buitengewone inspirerende podcast en onderstaand artikel lezen. Hoe het opzetten van inmiddels zes voetbalclubs in projectvorm hebben geleid tot een succes.

 

 

 

 

Mijzelf uitdagen

Mike ken ik als docent bij Avans Hogeschool. Met enige regelmaat word ik ingevlogen om als externe docent colleges te mogen verzorgen omtrent projectmanagement. Zonder voetbalkennis te hebben vond ik het eerlijk gezegd best spannend om Mike te interviewen. Al die grote verhalen over Amerika; het voelde voor mij heel ontastbaar, maar ook gaaf en bewonderenswaardig wat hij heeft gerealiseerd. Ik maakte er de uitdaging van om de rode draad aan componenten eruit te halen die bijdragen aan het creëren van projectsucces. Door te luisteren naar het verhaal van Mike vanuit een ander perspectief. Wat een mooi gesprek. Het is verfrissend en leerzaam voor beide partijen geweest.

 

 

 

Hoe het begon met een ambitie versus verdienmodel

Mike Mossel en Erik Tammer, oprichters van Dutch Lions Capital Group USA LLC.

In het begin hoopte Mike dat je het zelf kunt doen met het opzetten van een dergelijk project en Mike stopte er spaarcenten in. Maar het opzetten van een eigen stadion of eigen club moet je goed doen of niet. Dat je meer doet dan gevraagd wordt. Dat je je afvraagt; wil je een club of een topclub? Dat iedereen erover praat met; wauw, alles is goed geregeld. Maar ook als je op zoek bent naar investeerders dat je weet; wat is je doel? En dat je weet in te schatten wat investeerders gaan zeggen. Bijvoorbeeld dat je scenario A, B, of C kunt inschatten en verwachten.

 

 

 

 

Over ‘play. That. Game.’ & winnen

Het gaat om het spel kunnen spelen en willen winnen. Dat je zo erg in iets gelooft om een bepaald succes te behalen. Vanuit vertrouwen, met een balans tussen controle en vertrouwen hebben. Dat je om kunt gaan met teleurstelling. Continu jouw strategie scherp hebt. Mike; ”sporters willen verbeteren en winnen. Daar krijg ik energie van. Studenten komen over het algemeen ook om te leren en te verbeteren. Amerika is gek op winnen. Het spreekt daar mensen aan. Het heeft voordelen en nadelen. Als je investeerders zoekt dan is het natuurlijk slim om daarop aan te haken. Maar Amerikanen zijn ook heel erg trots. I wanna be part of this club. I wanna be part of what you’re doing. Dat is ook iets waar heel veel investeerders op zoek naar zijn van; als ik deze kans mis, dan zit ik er niet bij. En dat is soms ook slim om daar op uit te komen en dat gebruik ik weleens als verkooptechniek om ze binnen te halen. Als voetballer wilde ik alles winnen. Dat gaat er niet uit. Dat zit in het DNA. En ook de mensen die je aanneemt zoek ik uit op diezelfde eigenschappen”.

 

 

 

”Het spel moet je durven spelen”.

 

 

 

Balans tussen controle en vertrouwen

Mike werkt inmiddels voornamelijk vanuit Nederland: ”Ik heb moeten leren om meer los te kunnen laten. Dat zit meer in je eigen hoofd en is een strijd met jezelf. Vaak los ik dingen ook zelf op en moet je controle durven loslaten. Dat kan ik als CEO alleen als je een goede rentmeester hebt aangenomen dan dat je een knecht hebt. Ik moet geen knecht meer aannemen”.

 

 

Werken op afstand is het nu en de toekomst.

Met Mike heb ik het over de toekomst van werken in organisaties waar virtuele teams steeds meer normaal wordt. Niet alleen tussen vestigingen van een organisatie, maar ook tussen organisaties en op global niveau zal dit toenemen. Daar zitten ook uitdagingen aan vast. Ik vraag Mike hoe hij hierin staat:

”Online sessies zijn ideaal om te informeren, inspireren, te delen. Als je het hebt over het controleren van je values, je waarden en de kwaliteit waarvoor je staat; dat kan niet met virtuele teams’, aldus Mike. ‘’Als je het hebt over gedrag dan kan ik er wel over praten en het uitleggen en hem als speler daarop aanspreken bijvoorbeeld. Maar als ik daar niet bij ben geweest; dat kan niet. Die controle kun je niet met technologie oplossen”. Als CEO ligt het weer anders vanuit de rol die hij heeft. In Amerika heeft hij mensen zitten met dezelfde drive, dezelfde visie, vanuit ondernemerschap en een gevoel voor marketing wat moet gebeuren. Dat is heerlijk werken. Om de twee a drie maanden bespreken zij de ontwikkelingen over hoe de dingen gaan. Dan zit je met dezelfde ‘one of a kind’. Dat wil je creëren met een club. Dan ga je energie terugkrijgen.

 

 

Blijf kritisch genoeg

Mike: ”Soms wil je zo graag een project starten omdat het een droom is en je wilt zo graag dat het gebouwd wordt, maar dat je erna in de shit zit omdat je bijvoorbeeld niet kritisch genoeg bent op de mensen die je aanstelt. Soms is het ook een beetje je eigen kind. Dat je niet meer in de helikopterview zit en er rationeel naar kunt kijken; ben ik nog wel de juiste dingen aan het doen. Dat gaat zijn weerslag kennen in mijn inspiratie en controle. En soms moet je gewoon even zitten met iemand en zaken bespreken. Alleen al praten is al prettig vaak”.

 

 

Hoogtepunt FC Cincinnati

De bouw van FC Cincinnati is het hoogtepunt uit de carrière van Mike: ”Het jammere is; het heet FC Cincinnati en niet Dutch Lions Capital Group. Maar dat ik kan zeggen; ‘papa heeft het mede opgericht’, dat doet wel wat. Zes jaar lang zijn we bezig geweest samen om het van de grond te krijgen en heb ik aan de keukentafel gezeten met Jeff Berding, FC Cincinnati President & General Manager”.

 

 

 

 

 

 

De verkoop pitch

Je hebt zoveel met stakeholders maken. Met een bepaalde krachtenveld. Je hebt heel veel dynamiek. Het voldoen aan richtlijnen, een pitch houden, deadlines waar je mee te maken hebt. Het vraagt een aantal skills tijdens zo’n pitch om investeerders mee te krijgen in de projectplannen die je hebt:

-Wie gaat de pitch doen? De persoon die een goede reputatie heeft en waar de partij tegenover je graag bij wilt horen. Iemand die deuren open krijgt die anderen niet open krijgen. Valkuil is soms dat je het zelf lijkt te kunnen. Blijf constant denken; wie is de bottleneck? Wie zet ik in?
-Vanuit strategie kijk je; hoe kom je daartoe?
-Durf en heb vertrouwen tussen elkaar als je er samen tijdens de pitch staat om het spel te spelen.

 

 

”Vraag je continu af; waar sta je? Dat is je analyse maken; wat ga je doen?”

 

 

Projectplanning

Ook de projectplanning kende zijn uitdagingen voordat de bouw kon starten van het nieuwe pro- sportstadion. Planning is belangrijk en het is ook van belang dat je ervan kunt afwijken, wetende dat het goedkomt. Vanuit oplossingsgericht denken, scenarios kunnen maken en daarop inspelen om bijvoorbeeld je stadions gevuld te houden. Soms kun je nerveus worden; gaan we het wel redden? Het vraagt constant overleg. Scherp blijven op je stakeholders. Mike tekent de stakeholders uit en creëert ambassadeurs. Bijvoorbeeld een burgemeester die een goede band heeft met de community en deze naar voren te schuiven. Maar ook; wat mag binnen de grenzen op juridisch niveau. Mag het juridisch?

 

 

”Gaandeweg word je scherper op wat niet werkt”.

 

 

Wat zou je voor jezelf nu aan willen scherpen?

”Soms zit je vast aan dingen. Dat je mensen aan hebt gesteld. Dat ik denk; ik heb die mensen binnengehaald, maar ze hebben mij wel geholpen met de dingen op te starten. Daar ben ik loyaal aan. Dan kan ik op zijn Amerikaans zeggen; dat is pech voor hem, dan kun je een nieuw project beginnen en dan valt hij daarbuiten, maar nee. Ik houd mij vast aan mijn waarden. Je moet vasthouden waarin je gelooft. Je moet wel goed luisteren naar wat je investeerders zeggen. Dat is iets anders”.

 

 

”Een investeerder zei eens tegen me; ik heb respect voor je hoe je je rug recht houdt en blijft staan voor jouw waarden waarin je gelooft”.

 

 

 

Over tankstations voor energiebehoud

Soms heb je energie nodig van verschillende kanten. Mike is naast CEO dan ook voetbaltrainer en docent bij Avans Hogeschool: ”Ik zoek altijd bewust tankstations waar ik energie van krijg. Covey zegt; houden van is een WERKwoord. Netflix kijken is leuk. Als je iets wilt bereiken moet je dingen DOEN. Ook als je het lastig vindt. Ik stap makkelijk over iets heen. Dat heeft mij zoveel gebracht dat het een beetje mijn DNA is geworden. Ik ben ook niet rancuneus. Als ik mijzelf in de spiegel kan aankijken en naar eer en geweten dingen heb gedaan dan is het goed. Soms word je geleefd door een project maar dan moet je bewust blijven zoeken naar energie. Vroeger dacht ik; hoe komt het nou dat het is gebeurd? Maar ik blijf nu niet hangen. Ik heb naar eer en geweten mijn dingen gedaan en heb geen stress. Omdat ik zorg voor voldoende tankstations. Die moet ik bewust voor me houden”.

 

 

Covey

Tijdens ons gesprek hebben wij het met enige regelmaat over Covey. Volgens Covey is effectief leidinggeven een kwestie van een drietrapsraket. De eerste trap bestaat uit drie eigenschappen die gericht zijn op persoonlijke en individuele ontwikkeling. Ze zorgen ervoor dat je je als persoon onafhankelijk leert op te stellen. De drie daaropvolgende eigenschappen gaan over effectief samenwerken en vormen de tweede trap. De zevende eigenschap gaat over het ontwikkelen en onderhouden van de overige zes eigenschappen. Deze eigenschap vormt de derde trap, samen met de achtste eigenschap: het vermogen van mensen om volgens hun volledige potentie te leven en om anderen te inspireren om hetzelfde te doen.

 

 

Afbeeldingsresultaat voor covey model

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, Covey.

 

 

Waarden & screening van mensen

Mike; ”Coaches zijn redelijk dominant van nature en staan minder vaak stil bij de spelers. Vaak zeggen we; we moeten winnen. Jij moet maar dat doen. Maar het gaat om wel strak houden waar we naartoe willen en ook open staan wat de voorkeursstijlen zijn van de spelers vanuit Quinn. Onze screening van mensen is veel meer kijken; wat is de persoon erachter? Wat voor een type halen we binnen? Past deze bij ons? Hier gebruik ik de Quin voorkeurslijst voor die heel interessant is”.

 

”You can buy competence, you cannot buy heart”.

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor quinn model competing values

The Competing Values Framework model and leader roles and competencies, Quinn et al.

 

 

 

Tips van Mike voor projectsucces

Uiteindelijk is het je eigen zoektocht maar:

Geloof in dat doel; niet te snel zwichten als het even niet lukt. Desnoods wacht je maar even. Zoek door totdat je je ideale situatie hebt gecreëerd.

Goeie mensen zorgen voor oplossen van situaties. Hebben zij dezelfde drive als jij om te presteren en te winnen? Kijk goed in het selectieproces. Zijn ze een teamspeler? Integer?

Managing expectations: stel dat…dan dat….als dit, dan dat. Hanteer scenario’s. Bijvoorbeeld bij budget; als wij dát doen, dan gaat dát gebeuren. Bij dit bedrag ja, bij dit bedrag nee.

Durf je positie in te nemen. Tegengas geven is soms moeilijk. Hoe meer feiten je hebt, hoe makkelijker het is te overtuigen. Een mening is minder relevant. Goede beargumentatie gaat om feiten. Kijk naar eerdere onderzoeken en cijfers. Enthousiasme is niet genoeg. Je eigen proactiviteit daarin is belangrijk. Veel mensen houden hun zaken voor zich, gaan er met andere mensen over praten en spreken het niet uit bij de persoon bij wie je moet zijn. Dat werkt niet. Maak het bespreekbaar.

Veiligheid bepaal je zelf. Veiligheid zit in je zelf. Heb daar een eigen norm in en sta daarvoor.

Je creëert zelf wat je nodig hebt. You’re in charge in je geluk en je eigen leven. Dus ook in projecten. Uiteindelijk bepaal je het zelf. Je creëert zelf wat jij nodig hebt.

 

 

Slotwoord

”Tegen mij zeiden ze altijd; jij kunt geen profvoetballer worden. Jij bent niet goed genoeg. Dat was voor mij olie op het vuur. Ik ga mij bewijzen. Je wordt geen profvoetballer. Wie ben jij om dat te zeggen? Wie ben jij om te zeggen dat ik geen voetbalclubs kan opzetten in Amerika?” En kijk waar Mike nu staat.

 

Beluister hier de gehele podcast voor jou!

 

 

 

 

 

 

 

drs. Maike van Meulen is oprichter van de succesvolle Creatie Academy en altijd op zoek naar perspectieven van mensen om vooraanstaand te blijven voor het creëren van jouw projectsucces.

Stay future proof. Creëer jouw projectsucces. Blijf nieuwe kennis en praktijkverhalen bij de Creatie Academy Community opdoen via de Hunting on Project Stories Podcast die iedere vrijdag voor jou gepubliceerd wordt. Laat ons vooral in een reactie weten wat je ervan vond. Ook kun je je inschrijven onderaan de homepage van deze website voor de maandelijkse online projectkrant met de laatste artikelen omtrent het creëren van jouw future proof projectsucces. Tevens ben je van harte welkom op het Future Proof Projectmanagement Festival op 8 oktober aanstaande op het prachtige Landgoed Ulvenhart in Breda. Waar het tijd is. Voor jou.

Leave a commentThis error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

DutchEnglish