fbpx

Project werkgeluk in de zorg

Project werkgeluk in de zorg

Iedere vrijdag publiceer ik de Hunting on Project Stories Podcast met bijbehorend artikel voor jou. Met als doel; het creëren van een podium, het delen van de meest mooie, leuke, ludieke projectverhalen, het delen van elkaars kennis en om vooral te genieten van al het moois wat er in Nederland zich afspeelt. Door jullie massale aanmeldingen heb ik nu 134 aanvragen mogen ontvangen voor interviews, heb ik 54 mensen inmiddels gesproken en 28 podcasts ingepland staan. Dank jullie wel hiervoor!

 

 

Maike van Meulen in gesprek met Eveline Bouwman.

Welkom bij de wekelijkse aflevering van de Hunting on Project Stories Podcast van de Benelux. Met dit keer organisatiepsycholoog en werkgelukdeskundige Eveline Bouwman van Factor G. Wat een prachtig verhaal en initiatief vanuit Eveline waarbij zij meeloopt in de zorg om te leren welke elementen bij hen spelen om te komen tot een mate van werkgeluk. Dit om haar dienstverlening nog meer aan te scherpen en verder door te ontwikkelen. Hieronder vind je alvast een samenvatting van ons gesprek. Kun je niet wachten, dan kun je direct de podcast beluisteren en anders vind je deze onderaan het artikel tevens terug. Veel lees- en luisterplezier en geniet!

 

 

 

 

 

 

Werkgeluk in de zorg

Onder de kerstboom bedacht Eveline het project ‘Werkgeluk in de zorg’. Eveline hoorde veel over de dagelijkse verhalen in de zorg. Om haar dienstverlening te verbeteren wilde zij leren om in de zorg te kunnen werken. Ze maakte er een project van vanuit een oproep op LinkedIn. Hoe is het om in de zorg te werken? Waar halen zij zingeving, dankbaarheid en lol vandaan met hun collega’s? De zorg is niet billen wassen en alleen maar rapporteren. Eveline loopt regelmatig mee met diensten tezamen met een zorgprofessional. Op deze manier ziet zij met eigen ogen waarom het zo gaaf is om te werken in de zorg. Wat de reden is voor al die professionals om iedere dag hun bed uit te komen. Zo krijgt zij een uniek kijkje in het werkleven van onder andere verpleegkundigen, woonbegeleiders, verzorgers en wijkverpleegkundigen.

 

 

Werkgeluk bekeken vanuit de positieve psychologie

Martin E.P. Seligman (Albany, 12 augustus 1942) is een Amerikaanse psycholoog en schrijver van zelfhulpboeken. Zijn theorie over aangeleerde hulpeloosheid is populair onder klinisch psychologen. Studies noemen hem een van de meest vooraanstaande psychologen van de 20e eeuw.

Vanuit de positieve psychologie handelt Eveline. Van nature ging zij in gesprek met mensen omtrent; waar ben je goed in, of wat kan je anders doen om meer je vaardigheden eruit te halen. Traditioneel gezien is de psychologie gericht op wat niet goed gaat; ga maar op de sofa liggen en we kijken naar de schaal van 0 tot 10. Bij 10 voelen mensen zich zeer goed en voelen mensen zich zeer mentaal gezond. De 0 is neutraal en alles eronder wordt bijvoorbeeld van -4 een 0 gemaakt om mee te kunnen doen aan de maatschappij. De positieve psychologie kijkt naar het deel van o tot 10; hoe kun jij van een 6 een 8 maken. Er is ook onderzoek naar gedaan; Als je je richt op wat goed gaat dan draagt dat positief bij aan een mate van welbevinden van mensen. In 1998 begon Martin Seligman, voorzitter APA, over positieve psychologie en heeft de nieuwe stroming een naam gegeven. Vanaf toen is er heel veel aandacht gekomen en is het vertaald naar de praktijk. Waarbij je niet alleen gelukkig wilt zijn in je privéleven maar ook in je werkzame leven waar je veel uren doormaakt.

 

 

 

 

 

 

”Werkgeluk is de opperste staat van welbevinden met een duurzame uitwerking”.

 

ABCDE-Model naar werkgeluk

Eveline heeft vanuit zelfstudie en bestaande literatuur het ABCDE-model ontwikkeld. Hierbij de 5 factoren die bijdragen aan een mate van werkgeluk waarover wij verder vertellen in de podcast:

Autonomie; voor mensen is het heel belangrijk hoeveel regelruimte en inspraak je hebt. Zegt iemand tegen je hoe je je werk moet uitvoeren of laat de persoon je vrij. Het verschilt per persoon hoeveel behoefte je hierin hebt. Sommige mensen vinden het lekker om te horen welk werk moet worden gedaan. Of geef mij het einddoel en de weg er naartoe bepaal ik zelf.

Binding: gaat over teamsfeer en onderlinge relaties met collega’s.

Competentie: de vaardigheden die je hebt, verder kunt ontwikkelen en tot uiting kunt laten komen in je werk.

Doelen: gaat over zingeving. Draagt het bij aan iets groters en weet je eigenlijk wat dat groters is?

Eigenschappen: ben jij in staat om om te gaan met tegenslag, ben je veerkrachtig, optimistisch en heb je zelfvertrouwen?

 

Over waarderend leiderschap

Het ABCDE-Model van Eveline koppelt zij aan de 5 factoren voor leidinggevenden omtrent persoonlijk leiderschap (ben ik mij bewust van mijn eigen gedrag) en de vier factoren omtrent waarderend leiderschap; organiseert de leidinggevende de context zo dat jij als medewerker voldoende werkgeluk kunt gaan ervaren? Dit betreffen de volgende vier factoren:

Faciliterend leiderschap aansluitend bij Autonomie: Zorg ik voldoende voor de randvoorwaarden/de kaders zoals vertrouwen om vrijheid te kunnen creëren voor de medewerker of het team?

Verbindend leiderschap aansluitend bij Binding: draagt de leidinggevende bij aan de verbinding tussen mensen? Mogen mensen zichzelf zijn voor de mate van mentale veiligheid?

Versterkend leiderschap aansluitend bij Competenties: wat zijn de kwaliteiten van de mensen en gun je de mensen om deze tot uiting te laten komen? De leidinggevende doet dan beroep op jouw vaardigheden.

Inspirerend leiderschap aansluitend bij Doelen: als leidinggevende heb je een fantastische positie om de mensen enthousiast te krijgen voor wat betreft de visie van de organisatie. Dat je als leidinggevende zingeving creëert en weet dat je bijdraagt aan bijvoorbeeld een betere zorg.

 

Download hier de PDF over het ABCDE-model en het werkgelukonderzoek.

 

 

”Het laten zien van optimisme en veerkracht werkt heel besmettelijk door op mensen”

 

 

In de zorg heb je steeds meer mangomomenten

In de podcast hebben Eveline en ik het over de befaamde mangomomenten. Mangomomenten zijn de kleine, onverwachte, verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren tijdens de dagelijkse zorgverlening tussen patiënten, bewoners, familieleden en/of zorgverleners. Ze vinden plaats tijdens normale zorgactiviteiten, zijn niet ziekte specifiek en vergen geen of weinig tijd, middelen of energie. “Mangomoment” is ondertussen een begrip en werd zelfs tot woord van de maand verkozen bij Van Dale Uitgevers. Het woord Mangomoment is ontleend aan een reportage van Annemie Struyf op VRT in België, waar Annemie aan een patiënte op intensieve zorgen vraagt “Is er iets waarmee ik je een klein plezier kan doen?” en de dame antwoordt: “Een mango!”. Wanneer deze dame wat later een mango krijgt, fleurt ze helemaal op en wordt ze er emotioneel van. Het wordt steeds duidelijker dat naast patiënten tevens artsen en verpleegkundigen nood hebben aan de kleine positieve ervaringen om hun veerkracht hoog te houden. Bekijk hier de video over het mangomoment vanuit een reportage van Annemie Struyf:

 

 

 

 

 

Het effect van het mangomoment

Er zijn inmiddels meer dan 950 positieve mango ervaringen en 110 interviews vanuit onderzoekers zie zijn uitgevoerd met patiënten, familieleden en zorgverleners. Zij leerden dat Mangomomenten 3 effecten hebben: allereerst een verhoging van de tevredenheid bij patiënt en familie, daarnaast een hogere bevlogenheid bij de zorgverleners en ten derde een sterkere vertrouwensband tussen zorgvrager en zorgverlener. Al deze verhalen en de informatie uit de interviews willen zij nu gebruiken om zorgverleners in ziekenhuizen, revalidatiecentra, thuiszorg en woonzorgcentra te inspireren en op te leiden om nog meer patiëntgericht te werken.

 

 

 

Zingeving in het werk

Eveline; ”je ziet in de zorg direct effect van hetgeen wat je doet. Dat je bijdraagt aan iets beters. Ik liep op afdelingen met mensen mee na een beroerte. Tijdens hun herstel gaat het om mensen hun autonomie teruggeven. Een mevrouw kon zo bijvoorbeeld weer haar eigen gezicht wassen. Iedereen juicht en zegt ‘yes’. Het raakt. De zingeving wordt er prachtig zichtbaar”.

 

 

 

 

Het mogen zijn van jezelf

Mag je jezelf zijn op de werkvloer? Het snelle antwoord van Eveline is daarop ‘ja’. Vanuit hoop dat dit zou moeten kunnen. Eveline; ”toch zie ik helaas teveel dat mensen zichzelf niet kunnen of mogen zijn. Ook de eigenaardigheden van mensen; vinden ze dat gek of accepteren ze dat ik bijvoorbeeld te maken kan hebben met stress gevoel? Of wat ik ook regelmatig tegenkom; mag ik vrolijk zijn in deze situatie?” Er komt wel meer podium voor het steeds meer mogen zijn van jezelf. Zoals bijvoorbeeld de groepen transgenders die wij nu zien en in het licht gaan staan vanuit het zijn van hun zelf. Het vraagt ook vanuit ‘Eigenschappen’ om bewust te worden van je eigen mate van zelfvertrouwen bijvoorbeeld.

 

 

De mate van invloed die wij hebben als mens

Waar heb je zelf invloed op? Wat kun jij veranderen en op welke manier? Kies waar je je aandacht op richt. Als je daartoe besluit dan kom je uit op regie; ”ik merk iets waar ik niet blij van wordt. Wat kan ik doen in het nu om de regie te pakken?”

 

 

3 Tips voor projectsucces van Eveline

-Maak bespreek met elkaar wat je ontzettend goed vindt gaan in een project. In een overleg of 1 op 1. Wat gaat er allemaal goed? Dat zorgt al voor een hele andere mindset dan te hebben over de planning die even wat minder gaat.
-Wat zijn dan die elementen die voor het succes zorgen? Dan kun je die meenemen naar andere nieuwe situaties toe.
-Misschien ben je na de podcast nog meer bewust van een factor die beter zou kunnen worden ontwikkeld binnen jouw team of als leider. Haal er energie uit om vanuit de invloed die je hebt een volgende stap te kunnen zetten.

 

Beluister hier de gehele podcast voor jou

 

 

 

 

 

 

 

drs. Maike van Meulen is oprichter van de succesvolle Creatie Academy en altijd op zoek naar perspectieven van mensen om vooraanstaand te blijven voor het creëren van projectsucces.

Stay future proof. Creëer jouw projectsucces. Blijf nieuwe kennis en praktijkverhalen bij de Creatie Academy Community opdoen via de Hunting on Project Stories Podcast die iedere vrijdag voor jou gepubliceerd wordt. Laat ons vooral in een reactie weten wat je ervan vond. Ook kun je je inschrijven onderaan de homepage van deze website voor de maandelijkse online projectkrant met de laatste artikelen omtrent het creëren van jouw future proof projectsucces. Tevens ben je van harte welkom op het Future Proof Projectmanagement Festival op 8 oktober aanstaande op het prachtige Landgoed Ulvenhart in Breda. Waar het tijd is. Voor jou.

Leave a commentThis error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

DutchEnglish