fbpx

Management by Exception of Management by Objectives?

Management by Exception of Management by Objectives?

 

 

Dit artikel is geschreven met dank aan studente Cintha Moelands verbonden aan Universiteit Tilburg.

 

 

”Dit jaar heb ik als student voor het eerst ervaring mogen opdoen op het gebied van projectmanagement. Waar ik in het begin volledig focuste op deadlines en opleveringen, kwam ik er al snel achter dat projectmanagement veel verder gaat dan dat. Het proces ernaar toe is veel belangrijker om uiteindelijk tot dat succesvolle eind te komen. Maar hoe pak je dit nou aan binnen je project?

Met 6 medestudenten bestuur ik dit jaar UniPartners, waar we projecten doen bij bedrijven.

 

 

Management by exception

Projectmanagement gaat niet alleen over het duidelijk maken van het eindproduct dat geleverd moet worden. Het gaat juist over het proces, de weg er naartoe. Zoals eerder aangegeven, begon ik mijn projectmanagement met ‘management by exception’. Dit betekent dat projectmanagers aan de bel trekken als bepaalde zaken buiten de bandbreedte van het project lopen. Je bent hier dus bezig met controleren en herstellen van fouten.

Hier sneed ik mezelf flink in de vingers. Allereerst omdat het mij veel stress opleverde om alles zo snel mogelijk weer in goede banen te leiden. Daarnaast was mijn consultant (ik werkte slechts met een consultant in dit project) teleurgesteld omdat nieuw werk moest worden geleverd binnen een korte tijd. Dit was natuurlijk niet goed voor haar motivatie en ook niet voor onze relatie. De verwachtingen liepen hier sterk uiteen.

 

UniPartners heeft vestigingen in heel Nederland. We komen vaak samen voor het volgen van trainingen.

 

 

 

Management by objectives

Hoe kun je dit nou voorkomen? Door het toepassen van ‘management by objectives’. Hierin staan niet slechts deadlines die gehaald moeten worden, maar ook de doelen van de consultants/je projectteam. Er wordt dan een balans gecreëerd omdat doelen centraal worden gesteld. Hierin is het belangrijk dat deelname wordt gestimuleerd, zodat er ook echt betrokkenheid en commitment voor het project wordt gevormd. Daarnaast wordt het ook inzichtelijk waarom bepaalde dingen worden verwacht.

Een ander belangrijk onderdeel van ‘management bij objectives’ is het terugkoppelen van resultaten. Hiervoor worden een aantal evaluatie momenten van tevoren gepland, piketpaaltjes noem ik ze. Voordeel is dat de groei nauwkeurig gemeten kan worden en je eventuele uitloop of afwijking van tevoren ziet aankomen. Hier ben je dus niet bezig met controleren en herstellen, maar met monitoren. Daarnaast is het ook belangrijk om te complimenteren. Tijdens deze piketmomentjes kunnen behaalde prestaties worden beloond. Dit verhoogt niet alleen motivatie, maar zorgt ook voor een prettigere band.

Hier mocht ik voor het eerst zelf een training geven aan medestudenten over projectmanagement.

 

 

Management by exception wordt veel gebruikt, maar dat betekent niet dat management by objectives moeilijker is. Het is een kwestie van meer plannen in het begin, maar werpt in een later stadium zeker zijn vruchten af. Dit geldt niet alleen voor het succesvol afronden van het project, maar voor wederzijds vertrouwen en meer werkplezier.”

 

Cintha van UniPartners was ook aanwezig op het uitverkochte Future Proof Projectmanagement Festival. Ben jij er 10 oktober ook weer bij?

 

 

 

 

Mijn naam is Cintha Moelands en ik studeer aan de universiteit van Tilburg. Dit jaar ben ik fulltime PR- en projectmanager bij UniPartners. Onze tweedelige missie is om studenten een relevante bijbaan te bieden en organisaties te helpen met hun vraagstukken. Dit doen we door studenten als consultant in te zetten bij bedrijven op projectbasis, voor het doen van onderzoek. Als bestuur van UniPartners zijn wij projectmanagers van deze projecten.

Leave a commentOntvang gratis onze maandelijkse Projectkrant. Schrijf je hier in!

Stay Future Proof. Creëer jouw projectsucces.

Over de Creatie Academy

Stay Future Proof. Creëer jouw projectsucces.

DutchEnglish