fbpx

Maak werk van jouw positieve energie!

Maak werk van jouw positieve energie!

Maike van Meulen - 28/02/2019 - Groei voor projectsucces

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pepijn Happel.

 

In dit artikel vertel ik je over het belang en de aanstekelijkheid van positieve energie op de werkvloer en deel ik vijf floreerversterkers zodat je méér energie geeft dan je had. En nog mooier, met deze 5 floreerversterkers steek je in een oogwenk je hele team aan: gratis en succes gegarandeerd!

 

Energie is net als zuurstof. Je hebt het hard nodig en meestal is het er gewoon. Hoewel je er constant mee bezig bent, ben je je er meestal niet van bewust hoe belangrijk ademhalen is. Datzelfde geldt voor energie. Zonder energie verzet je geen stap. Met positieve energie kun je bergen verzetten. Net als je telefoon is het belangrijk dat je jezelf regelmatig oplaadt zodat je weer vol positieve energie aan de slag kunt. De uitdaging is – misschien heet dat wel leven – om ervoor te zorgen dat je méér energie krijgt dan je geeft.

 

Positieve energie is vier keer belangrijker dan invloed  

 

Behoeften van medewerkers vervullen, concrete doelen stellen en verwachtingen goed managen – het zijn voorwaarden voor succes, maar geen garanties. Energie is een belangrijke bron om teamleden in actie te laten komen – en om de kans op succes en buitengewone prestaties te vergroten.

 

Vaak wordt leiderschap gelijkgesteld aan het hebben van invloed, maar uit een onderzoek van dé expert op het gebied van positieve organisaties, Kim Cameron (2015), blijkt dat positieve energie wel vier keer belangrijker is.

 

Als medewerkers wordt gevraagd wat ze waarderen in een leidinggevende, gaat dat altijd over meer dan bijvoorbeeld plannen en controleren. Mensen vinden erkenning, autonomie, verbinding en werkplezier belangrijk en willen graag vertrouwen op een leidinggevende die hen helpt in hun persoonlijke groei. Een leidinggevende die positieve energie uitstraalt en waarbij je je veilig voelt.

 

Positieve energie komt niet zomaar uit de lucht vallen 

 

Positieve energie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Maak er bewust werk van: het kost niks en het levert enorm veel op. Ook al is bekend het goede in ons leven beter te waarderen, toch is het niet altijd gemakkelijk om er uiting aan te geven. We schenken vaak meer aandacht aan negatieve emoties en feedback dan aan dingen die naar wens verlopen. Die blijven ook langer plakken: bad is stronger than good.

 

Het goede voorbeeld geven is geen leeg mantra

Bruisende energie werkt aanstekelijk. Als je jouw teamleden positieve energie geeft, presteer je zelf trouwens ook beter. Daarmee is positieve energie een krachtige tool om tot grootse werkprestaties te komen. Energie werkt enthousiasmerend en motiverend, creëert beweging en geeft de broodnodige veerkracht als het even tegenzit. Bovendien passen positief energieke mensen zich makkelijker aan en zijn ze creatiever. Teamleden met een positieve energieke leidinggevende hebben een beter beeld van zichzelf, zijn tevredener over hun werk en tonen meer betrokkenheid. Dus hoe meer je teamleden floreren, hoe meer je zelf floreert. En hoe meer wij op ons werk floreren, hoe positiever wij overkomen op collega’s en klanten – wat de sfeer van een heel team naar een hoger niveau kan tillen. Zie het als een domino-effect. Het humeur van vooral leidinggevenden (en ouders) is erg aanstekelijk. Het goede voorbeeld geven is dus bepaald geen leeg mantra. Positief leiderschap is niet voor niets hip & happening: het streven om mensen, organisaties én de wereld tot bloei te laten komen heeft zo veel positieve impact.

Hoe zet jij jouw positieve energie in op de werkvloer?

Er zijn sterke aanwijzingen dat onze hersenen allemaal met elkaar verbonden zijn. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat we weliswaar ons individuele brein hebben, maar dat ons brein ook deel uitmaakt van een grotere ketting die universeel bewustzijn genoemd wordt (Pillay, 2017). Door onze spiegelneuronen pikken we feilloos de energie van anderen op: we blinken uit in na-apen en doen dat veelal automatisch. Het slechte (of goede!) humeur van iemand anders kan zomaar op je over slaan. Of je het nu wilt of niet, je wordt ermee geïnjecteerd of, je zou kunnen zeggen: aangestoken.

 

5 floreerversterkers voor bruisende energie op de werkvloer

 

Gelukkig kun je elke dag en elke minuut werk maken van floreren door floreren op je to-dolijstje te zetten. Floreren is uniek voor iedereen. Wat voor de een werkt, hoeft niet te werken voor de ander. Kies uit onderstaande floreerversterkers wat bij jou past.

 

 

Floreerversterker 1: durf nieuwsgierig te zijn

 

Nieuwsgierigheid is het hoofdingrediënt van een leven waarin je op je best bent: het brengt creativiteit, inzicht, wijsheid, ideeën, verrassingen en kennis, zegt klinisch psycholoog Todd Kashdan (2010). Je bent voorgeprogrammeerd om een roes van opwinding te ervaren. Jouw brein smacht naar het nieuwe, ingesteld op nieuwsgierigheid – maar ook op zijn neurale tweeling: bezorgdheid. Wie heeft bij jou vanbinnen de leiding? Een goede manier om nieuwsgierig te zijn is om positieve vragen te stellen.

Vijf vragen om het gesprek met je teamleden kleur te geven

 

  • Op welke situatie ben je bijzonder trots? Wat gebeurde er precies? Wie waren erbij? Hoe heb je een sterk punt van jezelf ingezet? Welke waardering kreeg je?
  • Als je naar de toekomst van dit team kijkt, welke mogelijkheden maken jou dan het meest enthousiast?
  • Op welke manier kan ik jou nog meer waarderen?
  • Wat zie je als jouw eerstvolgende kleine stap naar de beste versie van jezelf? In hoeverre kan ik je daarbij helpen?
  • Welke tips heb je voor mij, zodat ik een nog betere leidinggevende word?

 

Floreerversterker 2: ontsteek jouw energiebronnen en zorg ervoor dat je meer energie krijgt dan je geeft

 

Waar krijg jij energie van? Dat kan van alles zijn. Neem als je wilt eens de tijd om dat op te schrijven. Misschien heb je wel zin om er een tekening van te maken. En hoe laad jij jezelf op?  Breng ook eens in beeld wat je energie kost (op je werk). In hoeverre krijg je meer energie dan je geeft?

 

Floreerversterker 3: schep een onweerstaanbaar positieve mini-gewoonte

 

Mini-gewoontes vormen een praktische route naar succesvolle verandering. Mini-gewoontes zijn laagdrempelig en uitnodigend om te doen. Je hoeft er geen grote inspanningen voor te leveren en je hoeft bijna geen beroep te doen op je wilskracht. Om effect te hebben kunnen mini-gewoontes gekoppeld worden aan een vaste gewoonte. Met andere woorden: neem een handeling die al onderdeel vormt van het dagelijkse patroon en koppel daar een nieuwe, positieve mini-gewoonte aan. De experimenten met minigewoontes geven positieve energie om nog meer te veranderen in het leven en ze versterken het vertrouwen in je eigen kunnen.

 

Welke positieve mini-gewoonte schep jij?

 

Floreerversterker 4: laat je default netwerk floreren

 

Benut je default netwerk in je brein zo goed mogelijk. Zeker als je zin hebt in een paar geniale invallen. Dat is nog een enorme uitdaging, want dat is het gebied in je brein waar grappig genoeg alleen volop actie is op de momenten dat je je cognitieve taken vakantie geeft. Je kunt op dit netwerk terugvallen als je worstelt met uitdagende vraagstukken of vruchteloos zit te broeden op nieuwe ideeën. Hoe? Door géén bewuste hersenactiviteit te ondernemen! Hoe drukker we zijn met allerlei dingen, hoe kleiner de kans op creativiteit, want het default netwerk is dan eenvoudigweg niet actief. Pas als je je brein rust geeft (en gunt) en naar binnen keert, komt het op gang, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of wanneer je heerlijk dagdromend uit het raam naar buiten staart. Muziek kan ook enorm helpen, zoals mediatiemuziek. De cd ‘Beyond’ van dr. Jeffrey Thompson vind ik zelf een aanrader: mijmeren verzekerd! Het lijkt alsof je totaal niet zinvol bezig bent terwijl het default netwerk juist dan floreert en daarmee ook je creativiteit aanwakkert. Het zijn momenten waarop de kans op een geniale inval het grootst is.

 

Floreerversterker 5: verras met vriendelijkheid   

Misschien wel de meest onderschatte floreerversterker, maar oh zo prachtig, krachtig en gemakkelijk om te doen. Of je nu een goed of een slecht humeur hebt, jezelf elke dag committeren aan vijf keer vriendelijk zijn, geeft ook je eigen geluk een boost, zo blijkt uit onderzoek van Sonja Lyubomirsky (2004). Vriendelijk zijn maakt je bewuster van wat je doet en bewuster van het effect ervan op jezelf en anderen: je krijgt scherp hoe je je tijd besteedt en waar je aandacht aan schenkt. Vriendelijkheid geeft een gevoel van verbondenheid en een beter zelfbeeld; je krijgt meer grip op je leven. Door vriendelijk te zijn voel je je minder ongemakkelijk bij je eigen problemen en richt je de aandacht op iemand anders waardoor schuldgevoelens afzwakken. En we weten allemaal hoe fijn het is om aan de andere kant te staan van een vriendelijk gebaar.

Wie ga jij vandaag allemaal verrassen met vriendelijkheid en hoe ga je dat doen? Succes!

 

Nieuwsgierig naar meer bewezen strategieën en floreerversterkers voor je team en jezelf? Wil je weten hoe je meer positieve energie, creativiteit en plezier op de werkvloer brengt? En ben je benieuwd waarom floreren serious business is? Download dan gratis de Enige Echte Praktijkgids voor Floreren. 

 

 

 

 

Pepijn Happel is oprichter van Floration, een advies- en trainingsbureau voor organisaties die (meer) willen floreren. Als expert in floreren en ’s werelds enige florateur helpt Pepijn vanuit zijn aanstekelijke en vernieuwende floreeraanpak© leidinggevenden en hun teams om meer positieve energie, creativiteit, en plezier op de werkvloer te ervaren – en daardoor beter samen te werken en optimaal te presteren. Tot zijn klanten behoren onder meer Manpower, Philips en Rabobank. Zijn motto: florerende mensen maken florerende organisaties.

Leave a commentOntvang gratis onze maandelijkse Projectkrant. Schrijf je hier in!

Stay Future Proof. Creëer jouw projectsucces.

Over de Creatie Academy

Stay Future Proof. Creëer jouw projectsucces.

DutchEnglish