fbpx

Story 1: ‘Energizing people’ voor projectsucces – met Sjacco de Vos

Story 1: ‘Energizing people’ voor projectsucces – met Sjacco de Vos

Iedere vrijdag publiceer ik de Hunting on Project Stories Podcast voor jou. Met als doel; het creëren van een podium, het delen van de meest mooie, leuke, ludieke projectverhalen, het delen van elkaars kennis en om vooral te genieten van al het moois wat er in Nederland zich afspeelt. Door jullie massale aanmeldingen heb ik nu 127 aanvragen mogen ontvangen voor interviews, heb ik 47 mensen inmiddels gesproken en 21 podcasts ingepland staan. Dank jullie wel hiervoor!

 

 

‘Energizing people’ voor projectsucces – met Sjacco de Vos

In deze eerste aflevering van de Hunting on Project Stories Podcast interviewde ik Sjacco de Vos over ‘Energizing people’ voor projectsucces. Een prachtig gesprek tussen twee mensen. Vanuit passie en enthousiasme voor ons vak. Lees in dit artikel alvast de korte samenvatting van het gesprek met Sjacco. Mocht je direct nieuwsgierig zijn naar de podcast dan kun je deze hier of onderaan het artikel beluisteren. Laat je inspireren en meenemen in dit mooie verhaal!

 

 

Wie is Sjacco?

Sjacco de Vos is Global Director Project Excellence bij Royal HaskoningDHV. Tevens voorzitter van de Risk Assessment Board en adviseur van de Executive Board op gebied van projecten. Afgelopen jaren heeft Sjacco veel resultaat geboekt in het wereldwijd verbeteren van projectmanagement.

 

Dit keer heb ik met Sjacco gesproken over ‘energizing people’ voor projectsucces. Maar ook over de kracht van kwetsbaarheid (!) op de werkvloer en het Project Excellence Model waarmee Sjacco de organisatie helpt om projecten succesvol af te kunnen ronden.

 

Energizing People

Als een rode draad in deze podcast hebben wij het over ‘energizing people’. Want om de energie erin te houden vraagt inzicht. Het is fascinerend hoe daarin het gedrag van mensen werkt. Sjacco vindt hierin de volgende facetten belangrijk die bijdragen voor het creëren van energie bij mensen:

 

-De dialoog met elkaar voeren voor scherpte en visie in het project.

-Vanuit respect en luisteren naar elkaar.

-Ontwikkel je mensen; denk daar als organisatie goed over na.

-Nieuwe facetten leren en horen door bijvoorbeeld het organiseren van kennissessies.

-Andere mensen betrekken voor extra inspiratie voorbij jouw eigen ‘keuken’.

-Ken de ambities van jou en de mensen om jou heen. Waar wil jij graag heen en draagt dit bij aan jouw ontwikkeling? Hiermee wordt een mooie basis gelegd voor een project. Vervolgens kun je kijken welke rol voor de persoon erbij kan horen.

-Het helder neerzetten van deze rol zorgt voor het creëren van een eigen winkel. Dat stukje autonomie vinden mensen heel erg prettig.

-Het inzetten van humor als een krachtig middel.

 

 

”Leren vooruitkijken; hoe creëer je nou gedrag dat mensen hun navigatie checken voordat ze wegrijden?”

 

 

Project Excellence Model

Project Excellence gaat over; elke dag je project weer een stukje beter doen. Dit is tot stand gekomen binnen Royal HaskoningDHV om de performance van projecten te willen verbeteren. Wereldwijd hebben zij 15.000 projecten variërend van €2.000,- tot €200.000.000,- met allerlei kantoren en culturen. Binnen Project Excellence gaat het om vier onderdelen:

1.De Health Check: om jouw project maandelijks onder de loep te kunnen nemen met; waar maak je je zorgen over waarover je transparant kunt zijn en kunt delen binnen de organisatie.

2.Een Project Management Systeem of Project Management Practice is nodig die eenvoudig als een rode draad weergeeft hoe jij graag projecten wilt uitvoeren als organisatie.

3.Ervaringen met elkaar delen door een Project Management Community. Dit door het organiseren van bijvoorbeeld kennissessies of dilemma’s bespreken waar junioren van senioren kunnen leren, maar ook andersom. Per afdeling en tussen afdelingen wordt dit georganiseerd voor een kruisbestuiving van perspectieven naar elkaar toe.

4.Hoe ontwikkel jij jezelf als individu door training? Een groeitraject wordt in kaart gebracht. Dit kan een combinatie zijn van E-learning en training in een klaslokaal setting.

 

”Wat ik belangrijk vindt is dat mensen problemen leren te herkennen en ook deze leren op te lossen”.

 

 

Fouten bespreekbaar maken is een kracht

Fouten bespreekbaar maken is een kracht. Het feit dat je sorry kunt zeggen of excuses kunt maken geeft een veiliger klimaat met een cultuur van; je kunt fouten maken. We zijn mensen dus hoe kunnen wij dit oplossen? Het vraagt kwetsbaar durven zijn en is een enorme kracht die onderschat wordt. Een onderdeel dat Sjacco altijd meeneemt in zijn project in relatie met de mensen om hem heen.

 

 

Luister de gehele podcast over ‘Energizing people’ voor projectsucces – met Sjacco de Vos:

 

 

Via bijgaande link vind je ter ondersteuning meer informatie over het besproken Project Excellence Model en het Vroom’s expentancy model of Motivation door Sjacco de Vos: Podcast Energizing people slides v1 .

 

Blijf ons volgen via de Hunting on Project Stories Podcast die iedere vrijdag voor jou gepubliceerd wordt. Volg dit kanaal om ons te supporten. En laat ons vooral in een reactie weten wat je ervan vond. Ook kun je je inschrijven onderaan de homepage van deze website voor de gratis maandelijkse online projectkrant met alle laatste artikelen omtrent het creëren van jouw future proof projectsucces

 

 

Leave a commentOntvang gratis onze maandelijkse Projectkrant. Schrijf je hier in!

Stay Future Proof. Creëer jouw projectsucces.

Over de Creatie Academy

Stay Future Proof. Creëer jouw projectsucces.

DutchEnglish