fbpx

Van weten naar doen: Creëer bevlogenheid voor projectsucces

Van weten naar doen: Creëer bevlogenheid voor projectsucces

Iedere vrijdag publiceer ik de Hunting on Project Stories Podcast voor jou. Met als doel; het creëren van een podium, het delen van de meest mooie, leuke, ludieke projectverhalen, het delen van elkaars kennis en om vooral te genieten van al het moois wat er in Nederland zich afspeelt. Door jullie massale aanmeldingen heb ik nu 132 aanvragen mogen ontvangen voor interviews, heb ik 52 mensen inmiddels gesproken en 26 podcasts ingepland staan. Dank jullie wel hiervoor!

 

 

Creëer bevlogenheid – met Mieke van Herk

 

In deze derde aflevering van de Hunting on Project Stories Podcast interviewde ik Mieke van Herk. Zij heeft twee bedrijven en noemt zich Chief Engagement Officer van de AbFab Academy samen met Coby Roerhorst en is eigenaar van Bureau Kaliber. Ook is zij coach en verbonden aan het Engage & Grow Global instituut. Lees in dit artikel alvast de korte samenvatting van het boeiende en interessante gesprek met Mieke. Mocht je direct nieuwsgierig zijn naar deze podcast aflevering over engagement dan kun je deze hier of onderaan het artikel beluisteren. Laat je inspireren en meenemen in dit verhaal!

 

 

Wat is engagement volgens Mieke

Engagement is een beetje het woord van de huidige tijd, aldus Mieke; het staat voor ‘bevlogenheid’. En dan moet je niet denken dat iedereen een passievolle baan moet hebben. Maar Mieke denkt wel dat iedereen zingeving uit zijn werk kan halen. Ook als je aan de lopende band staat. Mieke: ‘’Als je weet waar je energie van krijgt en waar je van oplaadt in je werk dan kan je dat werk dus doen of zoeken waardoor je je nuttig voelt en weet dat je meetelt. Dat heeft niks met je functietitel te maken maar; ga je met plezier naar je werk toe? Hoe ziet jouw omgeving eruit? Is dat een profit, non profit, formele of informele omgeving en past deze bij jou? Durf daarnaast uit te spreken wat belangrijk voor je is vanuit het kennen van jezelf. Als manager hoef je niet te vertellen waar medewerkers aan willen werken. Dat weten medewerkers zelf wel. Vraag het hen”.

 

 

Durven uitspreken waar je ondersteuning nodig hebt, is een kracht.

 

 

Engagement & Grow Global methode by Gallup

De Engagement & Grow Global methode is bekend in 80 landen en ontwikkeld vanuit het Gallup onderzoeksbureau. Zij tonen aan dat in West-Europa 10% van de mensen op het werk is afgehaakt, 10% van de mensen is bevlogen en hebben een ware flow te pakken en 80% zijn tevreden medewerkers.

 

 

Wat is flow?

3 elementen worden verstaan voor het bereiken van een flow:

-Flow is dat de tijd voorbij gaat zonder dat je het doorhebt.

-Dat je vindt dat je iets nuttigs doet.

-En dat je autonomie hebt.

Als je bovenstaande drie dingen in je werk hebt dan kan het zijn dat je je bevlogen voelt. Voor een werkgever loont het ontzettend om hierin te investeren.

 

 

Mensen willen zelf ergens over kunnen beslissen.

 

Wees niet tevreden met ‘tevreden’

Er zijn werkgevers die zeggen; 80% tevreden medewerkers; daar doe ik het voor. Maar dat zijn wel die medewerkers die op een dag bij je aan de deur kloppen en tegen je zeggen; ‘’ik heb een andere baan’. Omdat jij dacht dat tevredenheid wel genoeg was. Deze mensen stoppen wel tijd in jouw werk, maar geen enthousiasme, aldus Mieke.

 

Kun je te bevlogen zijn?

”Ik geloof niet dat mensen te bevlogen kunnen zijn. Het kan wel zo zijn dat je zo ‘over loyaal’ bent dat dat risicovol kan zijn voor kans op burn out, maar dat heeft vaak met heel andere omstandigheden te maken. Zichzelf niet kunnen beschermen bijvoorbeeld; het gaat niet om 80 uur werken, maar om de hersteltijd die je voldoende neemt. Je moet wel uitrusten en op tijd energie bijtanken”.

 

Bevlogen mensen in projecten

”In projecten zijn bevlogen mensen heel prettig om te hebben. Als wij een traject hebben bij een klant dan is dat ook een project. Het kent een begin en een eind. Dan komen wij twaalf weken een uur lang elke week op de werkvloer omdat het over gedragsverandering gaat. Wat ook hartstikke nuttig kan zijn is met z’n allen een dag op de hei zitten om visie en waarden en doelstellingen te formuleren. Maar als je erna op de werkvloer blijft doen wat je altijd al deed dan veranderd er niks. Dus als je merkt dat de energie niet goed is in je bedrijf of mensen elkaar niet weten te vinden of dat ze alleen maar mailen naar elkaar of projecten niet goed worden afgerond dan heeft dat negen van de tien keer te maken met intermenselijke relatie, met communicatie, contacten, afspraken. En die pakken wij in die twaalf weken aan.

 

Zelfredzaamheid creëren is niet aan mij. De mens besluit om iets te willen. Of niet.

 

Wat vindt jij de kracht van goed communiceren?

”Begrip hebben voor andermans belang en inlevend vermogen door te zien waar hij of zij vandaan komt. Dat kan soms heel persoonlijk liggen voor mensen. Als er drie reorganisaties geweest zijn dan is het niet zo gek dat mensen een beetje ‘murm’ zijn. Dat ze niet meer willen communiceren. Maar als je dat weet en je hebt er begrip voor dan voelen mensen dat. Als je dan laat zien dat je investeert in bijvoorbeeld iedereen zijn creativiteit te laten benutten, ideeën te laten delen, hierdoor beter te communiceren, ook door te luisteren, dat situaties van afhakende medewerkers heel snel omgebogen kan worden naar bevlogenheid en behoud van medewerkers. Communicatie is eigenlijk ook een containerbegrip. ‘De communicatie is niet goed’ wordt dan gezegd. Terwijl ik soms denk; als we gewoon even naar elkaar toelopen dan is de communicatie heel snel heel goed”.

 

Hoe creëer je in een politieke omgeving toch een veilig klimaat in projecten?

Zelf staat Mieke stevig en zonder oordeel over mensen maar heeft wel de regie in handen. Ze voelen aan dat zij de trainer is. Mieke denkt daarnaast dat het haar kracht is dat zij authentiek is. En als je dat stuk laat zien dan mag je ook heel snel heel dichtbij komen bij mensen waardoor ook de dingen gezegd kunnen worden die gezegd moeten worden; ”mensen voelen dat je geen oordeel hebt maar ik mag iemand persoonlijk wel vertellen wat ik zie gebeuren. Met een kwinkslag en op een lieve manier”.

 

Het goede nieuws

Mieke: ”Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het anders moet. Dat het beter kan. Dat je oog moet hebben voor de mens. Het zijn die mensen die in organisaties zitten die als persoon durven te kijken naar ook hun eigen rol als mens en leider. Als ze het aangaan met ons weten ze dat ze ook aan de beurt komen. Want als wij een twaalf weken traject met hen aangaan, dan willen wij wel dat zo’n manager of baas erbij komt zitten. Die gaat mee in dat traject en gaat dezelfde opdrachten doen en dezelfde vragen krijgen als zijn of haar medewerkers.”

 

Nieuwsgierig naar de rest van dit inspirerende verhaal? Luister verder naar ons inhoudelijk gesprek via de Hunting on Project Stories Podcast:

 

 

 

 

 

 

Meer over de achtergrond van Mieke van Herk

 

Ik ga uit van de kracht van de medewerker en weet dit te matchen met de eisen van de organisatie. Dit doe ik door te werken volgens de oplossingsgerichte stroming en te kijken naar wat wel werkt, wat heeft eerder gewerkt en hoe kun je die kwaliteiten nu weer inzetten. Ik ben cum laude afgestudeerd als bachelor in de Toegepaste Psychologie en heb een post HBO Oplossingsgericht werken afgerond. Als coach/trainer ondersteun ik medewerkers op het terrein van hun keuze, en hou altijd de positieve uitwerking op de werkplek in de gaten. Mijn persoonlijkheid is te typeren als onbaatzuchtig en gewetensvol, open en humoristisch.

 

 

 

Stay future proof. Creëer jouw projectsucces. Blijf onze avonturen bij de Creatie Academy volgen via de Hunting on Project Stories Podcast die iedere vrijdag voor jou gepubliceerd wordt. Volg dit kanaal om ons te supporten. En laat ons vooral in een reactie weten wat je ervan vond. Ook kun je je inschrijven onderaan de homepage van deze website voor de gratis maandelijkse online projectkrant met alle laatste artikelen omtrent het creëren van jouw future proof projectsucces

 

 

Leave a commentThis error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

DutchEnglish