fbpx

7 sleutels voor projectsucces

7 sleutels voor projectsucces

Dol op sleutels

Massaal downloaden wij artikelen over de sleutels naar verlossing, verlichting of oplossing voor het creëren van succes. Maar wat als ik jou de 7 sleutels voor projectsucces niet ga geven? Wauw, als ik dat bij iemand anders zou lezen dan bekruipt mij meteen een gevoel van; hallo, ik wil iets lezen en dan krijg ik het niet?!’’ En je bent mij kwijt. Want ik wil iets en dan ik krijg het niet. Het is het kleine kind in mij die haar zin niet krijgt. En zo kan ik nog steeds weleens reageren.

 

Sleutels in de praktijk

Zo ging ik ook om met projectmatig werken. Ik wilde een projectkader van randvoorwaarden creëren met de mensen om mij heen en dan kreeg ik het niet voor elkaar door ellenlange discussies ergens in de organisatie. Hallo! Je wilt toch dat ik een project tot een goed einde ga brengen? En dan word ik tegengehouden! Maar zo werkt het dus vaak in de realiteit. De praktijk is weerbarstig. Het goede nieuws; er is hoop. Als we met voldoende afstand en realisme naar ons zelf en een situatie kunnen kijken dan hebben we meer bewegingskracht dan wij vaak denken.

In dit artikel ga ik je in willekeurige volgorde 7 sleutels geven voor projectsucces welke iets anders zijn dan je wellicht zou verwachten. Waarom? Dat lees je hieronder:

 

Sleutel 1. Niemand weet alles

Als projectmanager dacht ik alles te moeten weten. What was I thinking? Vanuit goede intenties vond ik het heel gek als ik om hulp zou vragen. Ik word toch betaald voor mijn functie? Maar dat was mijn ego die in de weg stond. Ik wilde ervoor zorgen dat ik overkwam als het beste meisje van de klas. Een soort compensatie vanuit mijn vroegere schoolperiode. Dus ik ging oneindig veel boeken lezen, naar seminars en studeren aan de universiteit. Ik had het zo weer gedaan omdat ik enorm leergierig van aard ben. Het pijnlijke was alleen om te merken dat hoe meer kennis ik tot mij nam, hoe meer ik wist hoeveel ik nog niet wist. En dat is veel. Want kennis is oneindig. Dat was voor mij een deceptie! Hoe kan ik dan het beste meisje van de klas worden? Tegelijkertijd kwam er rust bij mij door dit besef. De wetenschap zegt niet voor niks dat dé waarheid niet bestaat. Die mij leerde om alles meer beschouwend te bekijken. Om geen antwoorden te vinden maar om te blijven vragen met de juiste vragen. Zowel over hetgeen jezelf allemaal zegt als wat de ander allemaal vindt.

 

‘’Hoe meer je weet, des te meer je weet hoeveel je niet weet. En dat is oké’’.

 

Sleutel 2. De sleutel bestaat niet

Je huissleutel bestaat. Als je een huis hebt. Maar we hebben geen sleutel voor projectsucces. Het is als lopen in het sprookjesbos van de Efteling met pratende bomen en denken dat dit in elk bos voorkomt. Soms zou ik dat willen, maar dat is niet de waarheid. Zover de waarheid dan bestaat. De vraag is dan ook in projecten; zijn methodieken de sleutel tot projectsucces? Of zijn wij het zelf die kunnen blijven nadenken en bepalen wanneer een methode werkt of niet? We zien nu steeds meer de hybride vorm waarbij organisaties een combi van methodieken gebruiken. Verkramp niet door alle formulieren, daily stand ups en moeilijke gecreëerde taal. Zorg dat je de regelruimte vergroot van de mensen die betrokken zijn in projecten. Regelruimte? Daarover meer in de volgende sleutel.

 

”Sleutels bieden inzicht of een schijnzekerheid maar nooit de oplossing.”

 

Sleutel 3. Organiseer voldoende regelruimte binnen projecten

Regelruimte in projecten schept ruimte en lucht voor de mensen die hierbinnen werkzaam zijn. Het is een mini organisatie op zichzelf staand met mensen. Creatieve mensen functioneren goed wanneer je hen ruimte geeft in hun taken om te experimenteren en introverte mensen hebben niet altijd zin in een dagelijkse vergadering omdat zij soms productiever zijn als zij in een eigen ‘werkbubbel’ verkeren. Stem met elkaar af op een manier dat het project voorwaartse bewegingen houdt door te blijven luisteren naar de mensen om je heen. Je eigen wereldbeeld aan te laten vullen met die van een ander. Ga in dialoog en kijk hoe je gezamenlijke afspraken kunt maken waar iedereen zich prettig in beweegt. Alles ten dienste vanuit het collectieve gewenste projectdoel die je met elkaar wilt behalen. Niet te democratisch. Wel met voldoende oprechte(!) aandacht en afstemming.

 

Sleutel 4. Waartoe doe je het?

In mijn honderden interviews met mensen die betrokken zijn bij projecten heb ik gevraagd waartoe men het project doet. Het blijft dan vaak stil:

Ik: ‘’Waar leidt het toe voor JOU als je dit project doet?”

De ander: ‘’Weet ik veel; het werd me gevraagd door de leidinggevende dus dat ben ik maar gaan doen’’.

Het is hetzelfde als dat je boodschappen doet voor iemand anders maar eigenlijk niet weet waarvoor je dit doet. Mijn vader is met pensioen en doet nu een paar keer per week de boodschappen voor mensen van 80 jaar en ouder. Zijn ‘waartoe doe je dit’ is dat hij hoopt dat als hij deze leeftijd ooit bereikt dat andere mensen hem ook vrijwillig zouden willen helpen met zijn boodschappen. Tot die tijd is het er zijn voor andere mensen omdat het met hem goed gaat en hij graag op deze manier iets terug wilt doen voor de maatschappij. Dus; waartoe doe jij een project vanuit de omgeving waarvoor je werkzaam bent? Wat is jouw innerlijke drive en vuur die van belang is?

 

Sleutel 5. Wat maakt jou goed in wat je doet?

Dagelijks spreek ik met mensen die betrokken zijn bij projecten. Een vraag die ik met hen bespreek is; Wat maakt dat je een project tot een goed einde kunt brengen? Mensen die al wat langer in het vak zitten zullen merken dat veel ‘in het eigen systeem’ is gaan zitten. Het gevolg; niet meer goed kunnen benoemen waarom je goed bent in hetgeen wat je doet. Onbewust bekwaam kun je dit bij sommigen ook noemen. Toch is het interessant om je kwaliteiten scherp te krijgen voor jezelf zodat je deze sterke punten verder kunt uitvergroten in je project en beter weet hoe je als team elkaar aanvult in relatie met de mensen om je heen. Wat maakt jou goed in wat je doet?

 

”Wat maakt dat je een project tot een goed einde kunt brengen?”

 

Sleutel 6. Ken uzelve

Van oudsher wordt gezegd ‘’ken uzelve’’. Maar meer dan ooit is dit van belang. Om te kunnen groeien en op een juiste manier te kunnen omgaan met de situaties om je heen. Aan het begin van dit artikel vertelde ik over het kleine meisje dat in de volwassen wereld kan denken ‘’hallo, ik wil iets lezen en dan krijg ik het niet?!’’ En je bent mij kwijt. Het is een klein voorbeeld van een patroon van mij die zo nu en dan terugkomt. De ondertiteling is dat ik iets verwacht terwijl ik het niet terugkrijg en dat zorgt voor irritatie. Als ik dit van mijzelf weet dan kan ik er iets mee doen om van irritatie, naar beschouwend kijken, naar rust te gaan. Dat je jezelf vragen kunt stellen als; wat maakt dat ik dit nu voel? Wat raakt mij? Wat kan ik hierin doen om het een andere wending te geven? Wat heb ik nodig om dat te kunnen bereiken? Om daarna over te gaan tot actie als een afspraak met jezelf!

 

‘’Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf’’.

 

Sleutel 7. Ken de wereld om je heen

Om vooraanstaand te blijven en projecten tot een goed einde te brengen is het belangrijk om te weten dat het project op zichzelf staand niet meer voldoende is. Dit omdat alles met elkaar verbonden is met wat we doen in projecten, afdelingen, teams, organisaties en de maatschappij. Met je project draag je dus bij aan het succes van een afdeling, organisatie of de maatschappij. Van binnenuit het project kun je dus het verschil maken. Dat vraagt openstaan, nieuwsgierigheid, leergierigheid, betrokkenheid, energie en vastberadenheid in je werk én in je omgeving waarin je je bevindt. Ontdek en bewonder. Wil de wereld om je heen kennen.

 

 

Maike van Meulen is oprichter van de Creatie Academy. Groei, Vertrouw & Focus voor Future Proof Projectsucces. Het kennis en leerplatform van de Benelux. Lees artikelen, ontdek de succesvolle Hunting on Project Stories Podcast, het jaarlijkse Future Proof Projectmanagement Festival of schrijf je in voor de maandelijkse online projectkrant en vaar mee op deze golf van de projectevolutie!

Leave a commentThis error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

DutchEnglish